zondag 22 november 2009

Kandeel


Kandeel, is een typisch Oudhollandse likeur, bereid uit het beste van het kippenei, echte gestookte oorspronkelijke brandewijn, de beste suikers, honing en verder al de kruiderijen die rond 1600 in Amsterdam werden aangevoerd. Denk aan CuraƧao schillen, Indisch Kaneel, kruidnagelen, nootmuskaat, sukade, La Vaz en Bourbonstokjes. Vanwege de versterkende en heilzame eigenschappen werd Kandeel voornamelijk aan kraamvrouwen geschonken. Maar omdat het zo lekker was begon men kandeel ook bij andere gelegenheden te drinken en groeide het uit tot een zeer populaire drank. Van oudsher werd bij kandeel een deel ongeslagen en ongezoete room geschonken.

1 opmerking:

  1. Dear Sir or Madam,
    My name is Helen Frunza and I am a contributor at www.mycitycuisine.org, a wiki project. I am currently working on an article about Kandeel for the project, and am in need of a photo for the article.
    I wanted to inquire in regards to your photo(of Kandeel):
    http://nederlandculinair.blogspot.com/2009/11/kandeel.html
    The photo would be perfect for the article. Would you be willing to give mycitycuisine.orgpermission to use your photo for the project?
    If you agree to let mycitycuisine.org to use the photo, please specify the terms of permission in your reply so I can upload this photo with the correct license terms.
    1.) I certify that I am the owner of this photo. I grant mycitycuisine.org and its owner to use this photo for any purpose with attribution to me as the photo owner.
    2.) I certify that I am the owner of this photo. I release all rights of this photo and place this photo in the public domain.
    I thank you in advance and look forward to hearing from you.
    Best regards,
    Helen Frunza
    PS: mycitycuisine.org is a wiki project so you are encouraged to contribute to it by sharing your knowledge of your local cuisine. Thank you.

    BeantwoordenVerwijderen