zondag 22 november 2009

krombroodjes

100 gram boter
500 gram bloem
1 mespuntje(s) zout
2 deciliter melk
20 gram gist
2 eieren
50 gram basterdsuiker
Recept bereiding
Smelt de boter in een pannetje en laat het afkoelen. Zeef de bloem met het zout boven een kom. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem, giet de gistoplossing en de gesmolten boter erin, breek de eieren erbij en voeg de suiker toe. Kneed alles goed tot een soepel deeg en laat het deeg afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen. Kneed het deeg daarna nog even door en verdeel het in 10 bolletjes. Maak van de bolletjes rolletjes. Beboter de bakplaat en leg daar de rolletjes in de vorm van een half maantje op. Laat de broodjes dan nog eens 30 minuten rijzen en bak de krombroodjes ten slotte in een voorverwarmde oven van 200 graden in 15 minuten gaar en goudbruin.Opmerking:Deze broodjes komen uit Limburg uit de plaats Sittard. Krombroodjes zijn alleen te koop met half vasten. Op half vasten worden nog ieder jaar op de kollenberg in Sittard honderden krombroodjes naar beneden gegooid voor de kinderen. Vroeger had je een weeshuis in Sittard, en de traditie was dat met halfvasten alle arme kinderen en weeskinderen hun buikjes vol konden eten aan de krombroodjes.
bron :http://www.receptentabel.nl/recepten/recept/?recept=646

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen