zondag 22 november 2009

zuute plassies

Geschiedenis:
De eerste Zuute Plassies werden ruim honderd jaar geleden gemaakt door een Ommense bakkerij.
Het was een eigen versie van het in het oosten en noorden van Nederland bekende stroopbroodje.
In eerste instantie werd roggemeel gebruikt, want tarwemeel was rond 1900 nog een luxe. Hoewel
tegenwoordig slechts enkele Ommense bakkers het broodgerechtje produceren, is de populariteit
nog altijd groot. Veel Ommenaren die elders wonen, komen naar de stad om Zuute Plassies te
kopen.
Ingerediƫnten:
Voor 12 passies is nodig:
500gram rogge-of tarwemeel, 1/8 liter water, 50gram gist, 1 theelepel zout, 1,5 eetlepel anijs of 40
gemalen anijszaadjes, 60 gram stroop of 38 gram bruine bastardsuiker en 22 gram donkere
melassestroop.
Bereidingswijze:
Los de gist op in warm water van ongeveer 45 graden Celsius. Voeg de stroop toe en laat die
oplossen. Doe daarna het meel, de bruine suiker en het anijszaad erbij. Kneed het geheel en laat het
20 minuten rijzen. Sla het deeg af (terugslaan) en verdeel het in bolletjes. Eigenlijk hoort het deeg
in een raten verdeelde bakvorm te worden gedrukt. Hoopjes maken is dus een alternatief.
Laat de bolletjes 20 minuten voorrijzen, kneed opnieuw en laat ze nog 45 minuten narijzen.
Bak de plassies 10 tot 15 minuten op 250 graden Celsius.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen