zondag 22 november 2009

Sallands eierbrood

Ingrediënten:
1 verse citroen
4 eidooiers
circa 200 ml melk
500 gram tarwebloem
100 gram boter
1 potje sukade
20 gram witte basterdsuiker (volle eetlepel)
10 gram zout (afgestreken eetlepel)
4 gram instant gist (één theelepel)
Benodigdheden:
bakding: oven of een broodbakmachine
fijne rasp
citruspers
maatschep / eetlepel / theelepel

Het recept::
De rasp van een halve tot een hele citroen, afhankelijk hoe veel citroensmaak je het brood wilt geven.
Pers de citroen uit, voeg de eidooiers bij en vul dit vocht aan tot 300 gram met de melk.
100 Gram boter toevoegen: plantaardige, gewone of roomboter kan ook, als je olie wilt gebruiken moet je extra aandacht geven verder op; het deeg zal dan iets natter zijn.
Vervolgens de sukade en 500 gram tarwebloem toevoegen.
Als laatste de ingrediënten die in ieder brood horen; 1 theelepel gist (3 à 4 gram), 1 volle eetlepel (~20 gram) bruine suiker en afgesteken eetlepel zout (~10gram).
De broodbakmachine instellen op het zoete programma en aanzetten, that's all folks! Anders wordt het met de deeghaken in de mixer of lekker met de blote handjes aan de gang. Het moet een mooie bal worden, die 'droog' los van de wand komt. Met de hand voelt dit aan als soepel, elastisch deeg dat niet aan je handen blijft plakken, anders nog wat bloem toevoegen.
Het bakblik uit de machine cq oven halen en het brood 10 minuten laten afkoelen in het bakblik.
Het brood een half uur op een rekje laten afkoel voordat je het gaat snijden. Ga je het nog niet snijden maar wat later, laat het dan onder een schone, droge theedoek afkoelen.
Eet smakelijk!
Let op:
Eén zakje droge gist, circa 6 à 7 gram, is echt teveel gist voor dit brood in een broodbakmachine, maar dat is natuurlijk wel handig als je wat sneller wilt bakken of als je 'met de hand' bakt, maar houdt er rekening mee dat het brood zeker nog één derde rijst bij het bakken.

bron:http://members.home.nl/sandra.peters/Eierbrood.htm
foto: www.brood.net/

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen