zondag 22 november 2009

Beerenburg

Beerenburg is een op kruiden getrokken Nederlandse gedestilleerde drank.
De oorspronkelijke Beerenburg werd begin 18e eeuw gemaakt door Amsterdamse jeneverstokers die een geheim kruidenmengsel van de kruidenhandelaar hendrik Beerenburg gebruikten. Mogelijk worden enkele tientallen verschillende kruiden gebruikt voor het drankje. Genoemd worden duizendguldenkruid, zoethout, sandelhout, gentiaanwortel, laurierblad en jeneverbes.
De drank werd vooral in
Friesland en in mindere mate in Groningen populair. Een Friese specialiteit met beerenburg is Dockumer kofje:
Voor 4 glazen
Ingrediƫnten
- 8 theelepels bruine basterdsuiker
- 4 borrelglaasjes berenburg
- 5 deciliter verse hete koffie
- 1½ deciliter slagroom
- 2 theelepels suiker
- fijn bruin kandijgruis
Bereiding
Doe de bruine basterdsuiker in de glazen. Schenk er de berenburg bij.Vervolgens de hete koffie erop gieten en alles goed doorroeren. Klop de slagroom met de suiker half stijf en laat de slagroom over de bolle kant en een lepel op de koffie lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten