zondag 22 november 2009

Drabbelkoeken

125 gram bloem
2 eieren
125 gr. boekweitmeel
2 dl. melk
200 gr. suiker
3 theelepels kaneel
300 gr. reuzel
200 gr. boter
Werkwijze:Meng de eieren met de bloem en het meel, af en toe melk toevoegen, daarna de kaneel en de suiker erbij doen en roeren tot alle klontjes uit het deeg zijn. Boter en reuzel goed heet laten worden. Het deeg door een trechter laten lopen met drie pijpen. Zorg ervoor dat de trechter steeds in beweging blijft zodat een soort vlechtwerk wordt verkregen. Het koekje wordt met een breinaald omgekeerd en als het lichtbruin is in een rond wit kommetje gedaan tot het afgekoeld is, zodoende krijgt de drabbelkoek de vorm van een vogelnestje. Reuzel is makkelijk zelf te maken.Neem een pond vers of gerookt vet spek. Snijd in blokjes en verhit op een laag vuur.Het vet smelt en wat je na een half uur tot drie kwartier over hebt zijn kaantjes.Sommigen vinden kaantjes heerlijk, zo ook honden en katten. (let op met vet en zout)Tijdens het uitsmelten kun je ook kruiden laten meetrekken.Na het uitsmelten moet de reuzel worden gezeefd. Bewaar reuzel in de koelkast.Deeg voor hartige taart dat met reuzel ipv boter is gemaakt, smaakt heerlijk.
recept : www.3kleur.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen